Oсновни делови рачунара


Рачунарски систем чини:

 • Апликациона платформа чини хардвер и софтвер
  • CPU процесор или централна процесорска јединица
  •  Скуп системских програма
 • Спољни медијуми
 • Комуникациона опрема – провајдер
 • Апликативни софтвер
 • Људи као крајњи корисници система
 • На наредној слици је дат шематски приказ рачунарског система.
Физичке компоненте (микро) интерфејса су:
 • Процесор
 • Слотови (магистрале) за прикључак контролних и перифериских уређаја
 • Водови на штампаној плочи, кенектори, кондензатори, отпорници, модулатори...
 • Меморија, RAM и ROM чипови

Интерфејс је оно што се види на екрану када се покрене Windows. То је кориснички интерфејс. Зелена површина је радна површина или десктоп. Сличице на радној површини називају се иконе.


Како се миш покреће, тако се на радној површини помера и стрелица.


У зависности од тога какве се активности обављају мишем, његова стрелица може имати различите облике. Облици и коментари су дати на сликама.

Процесор (CPU) је мозак система тј. рачунара и управља израчунавањима која покрећу програме. Он највише утиче на брзину рачунара. Брзина његовог рада мери се у MIPS (миллион инструцтионс пер сецонд) и MFLOPS (миллион флоатинг поинт оператионс пер сецонд). MIPS је број машинских инструкција које процесор може да изврши у једној секунди. MFLOPS је број операција са покретним зарезом које процесор извршава у једној секунди. Иначе јачина процесора изражена је у МХз, и по томе разликујемо ком моделу припада наш рачунар. имамо следеће моделе (персоналних рачунара) PC-а:
 1. 286 – do 20 MHz,
 2. 386 – od 20 – 40 MHz,
 3. 486 – od 40 – 120 MHz,
 4. pentium I – od 60 – 233 MHz,
 5. pentium II – od 300 – 500 MHz,
 6. pentium III – od 500 – 1000 MHz,
 7. pentium IV – preko 1 GHz.Графичка карта служи да бисмо повезали монитор на наш рачунар, на себи има графички чип или процесор и сопствену RAM меморију (16  Mb, 32  Mb, 64  Mb и више).


 
IDE интерфејс служи за повезивање уређаја за смештање података (hard disk и floppy disk) и CD уређаја:
 
 • HARD DISK или ROM меморија (Read Only Memory), служи нам за чување података и програма. По количини података које чува хард диск је на првом месту. Капацитети модерних дискова су од 10 Gb па навише.
 • Floppy DISK  нам такође служи за чување података али и за пренос података, на њега стаје најмањи број података - 1.44 Mb.
 • CD-rom је уређај за читање компакт дискова који примају доста података на себе 650 Mb– 700 Mb. Нова генерација CD-rom уређаја омогућује и записивање података на дискове.


 
Звучна картица, служи за репродукцију (пуштање) звука, на њој се налази и прикључак за џојстик. Од модела картице зависе и њене могућности, као што су прикључивање два или четири звучника за стерео репродукцију или шест звучника за Souround ефекат. Такође можемо прикачити и микрофон или неки други уређај (музички стуб, клавијатуре, ...).


 
Инетрни Модем (унутрашњи) служи да бисмо имали приступ интернету.


Мрежна карта се користи при повезивању више рачунара у једну мрежу ради лакше размене података.


 
Матична плоча (motherboard, main board) је плоча која служи да повеже све остале делове које смо до сада поменули у једну целину и да регулише њихов рад.


 
Кућиште је место где се налазе сви ови делови.


 
Монитор је екран који нам приказује све што радимо. Квалитет монитора је директно повезан са величином екрана (изражена је у инчима) тако имамо 14'', 15'', 17'', 19'' и 21'' мониторе. У новије време појавили су се тзв. ЛЦД монитори (без катодне цеви, потпуно равног екрана). Предност је што су мањих димензија и много мање штетно зраче од класичних монитора.
 
Улазни уређаји -- служе за унос података у рачунар. У улазне уређаје се убрајају: тастатура, миш, микрофон, скенер, камера, CD-ROM, DVD, hard disk  итд.  
Излазни уређаји -- служе за приказивање, штампање, памћење, размену и емитовање података из рачунара. Излазни уређаји су: монитор, штампач (принтер), пројектор, звучници, CD-ROM, DVD, hard disk итд.  
Улазно-Излазни уређаји -- Неки уређаји су уједно и улазни и излазни. То су: модеми, мрежна картица, звучна картица, USB порт, монитор осјетљив на додир (touch screen), CD-ROM, DVD, hard disk итд.