ИЗВЕШТАЈ СА ЕКСКУРЗИЈЕ ПЕТОГ РАЗРЕДА, 2012/2013 
ЕКСКУРЗИЈА УЧЕНИКА ПЕТОГ РАЗРЕДА
 
     Ове године, из наше школе на екскурзију је ишла већина ученика петог разреда. Посетили су манастир Крушедол, Сремске Карловце, Стражилово и Петроварадин.
 
 

 
МАНАСТИР КРУШЕДОЛ
 
     Манастир Крушедол је један од најзначајнијиг и најлепших манастира на Фрушкој гори. Налази се на прелепом месту у селу Крушедолу. Манасир су саградили Свети Максим, његова мајка Ангелина, његов отац и његов брат. Они су били из лозе Бранковића. У манастиру се налазе њихове мошти. То је мушки манастир, али на жалост у манастиру живи веома мали број монаха. У порти манастира је мали парк за децу и конак.
 
 

 
СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ 
 
     Сремски Карловци су једно веома лепо место у коме се налази Карловачка гимназија, зграда некадашње патријаршије, Богословија и још много знаменитости. Гимназију у Карловцима су завршили многи познати писци као на пример Бранко Радичевић. Српска Патријаршија је била некада седиште патријарха. Иконе у цркви  су сликали познати сликари. Такође, на Тргу Бранка Радичевића је чесма која се зове ``Четири лава``. Ту чесму су људи саградили поводом завршетка радова на водоводу. Верује се да ко попије воду са се те чесме да ће се поново вратити у Сремске Карловце.
 

 
СТРАЖИЛОВО
 
       Најлепше место у Сремским Карловцима је Стражилово. Ту је сахрањен Бранко Радичевић. Он је био наш велики песник. Родио се 28. марта 1824.године у Славонском броду у Хрватској. Његова породица се преселила у Земун 1830. године и ту је Бранко завршио пет разреда, а затим се селе у Сремске Карловце, где он завршава основну школу и карловачку гимназију. Студирао је медицину у Бечу. После тога разболео се од туберколозе и умире 1. јула 1853. године у Бечу. После неког времена, формирало се друштво које је успело да пренесе тело Бранка Радичевића у Сремске Карловце. Они су га сахранили на врх Стражилова, да вечно гледа његове Сремске Карловце.
 

 
ПЕТРОВАРАДИНСКА ТВРЂАВА
 
        Петроварадин је мали град поред Новог Сада. У Петроварадину  се налази Петроварадинска трђава. То је једна лепа тврђава на Дунаву, са које је предиван поглед. На Петроварадинској твђави је један сат који се зове Пијани сат. Пијани сат је поклон Марије Терезе Новом Саду. Зове се Пијани зато што на њему велика казаљка показује сате, а мала минуте и сат на лето жури, а зими касни. На тврђави има велики ресторан.
 
 

 
ДУНАВСКИ ПАРК
 
         У Дунавском парку се налазе статуе Ђуре Јакшића и Мирослава Антића. Има мало острвце на чијој обали може да се види мноштво лабудова. У парку има неколико фонтана. Парк је настао исушивањем велике мочваре. Препун је дрвећа, цвећа и још много различитих биљака. Парк је веома леп и посебно чист и уређен. То је један од најлепших паркова у Новом Саду.
 
 

 
НОВИ САД
 
       Нови Сад је веома леп град. У њему су и даље остале старе трговине и старе грађевине. У Новом Саду посебно место заузима споменик Јовану Јовановићу Змају. Он је студирао медицину и отворио своју ординацију. Лечио је многе људе. Он је био срећан зато што је имао жену и децу, и зато је написао књигу „Ђулићи“ што значи ружице. Али, убрзо затим. жена и деца му се разболе од туберколозе и умру. Иако је био доктор, својој породици није могао да помогне. После тога је написао књигу ``Ђулићи увеоци``. Недуго затим и он је умро. У Новом Саду се налази владичански двор, у коме је седиште Епископа бачког. Веома је занимљиво споменути како се зидао владичански двор. Тадашњи патријарх је  узео архитекту свога рођака, а онда се народ бунио, па је патријарх позвао неког другог. Патријархов рођак је нацртао, а овај други се потписао. Онда је рекао: „Ти си потписао то, ја сам нацртао и мирна Бачка“. Од тада се често у народу чује „мирна Бачка“. У Новом Саду се налази зграда „Српског народног позоришта“, у којем су многи наши велики и познати глумци започели своју каријеру и још много других знаменитости.
 
 
 
 
  Пројекат Наша Школа (nasaskola.rs) © Академија Филиповић
Нека права задржана. Администратори школа су одговорни за објављени садржај