Посета високих званичника УНИЦЕФ-а

Датум: 20. April 2013 01:09 Категорија: Новости

 

Дана 18.04.2013, је делегација Извршног одбора УНИЦЕФ-а, која борави у посети нашој земљи први пут после 60 година, приликом посете ОШ „Душко Радовић“ у Сремчици позитивно оценила напоре Министарства просвете, науке и технолошког развоја у Србији да омогући безбедно окружење за децу и унапреди процес укључивања свих малишана у образовни систем, инклузивну културу и праксу.


 

У оквиру посете УНИЦЕФ-овог УО Србији, чији је циљ упознавање положаја и остваривања права деце у Србији, као и начина на који УНИЦЕФ подржава надлежне институције и организације у настојањима да обезбеде остваривање права свој деци, са посебним фокусом на области образовања, здравља и социјалне заштите. 


 



Управни одбор Уницефа чинили су: председник Управног одбора УНИЦЕФа (УО)- ЊЕ, г-дин Jarmo Viinanen, стални представник Финске у УН; потпредседник УО- ЊЕ, г-дин Ferit Hoxha, стални представник Албаније у УН; потпредседник ИО- ЊЕ, г-дин George Wilfred Talbot, стални представник Републике Гана у УН; члан УО- г-дин Hossein Gharibi, саветник у Сталној мисији Исламске Републике Иран у УН; чланУО- г-дин John Mosoti, технички саветник у Сталној мисијиКеније у УН; Г-дин Nicolas Pron, Секретар УО.


 


 

Министар просветe, науке и технолошког развоја проф. др Жарко Обрадовић рекао је: „Потпуно смо убеђени да знања, ставови и уверења наших наставника и школа да свако дете може да напредује и да окружење мора да се прилагоди детету, јесте основни стуб и подстицај за унапређивање образовне праксе. У том смислу, у последњих неколико година скоро сви запослени су укључени у неки од облика учења: обуке за развијање компетенција, студијске посете, стручни сусрети и конференције, развијање наставних материјала, водича и приручника, промоције и локалне акције, школске пројекте и различите иновације. Само у последње три године око 23.000 наставника је укључено у вишедневне обуке о инклузивном образовању“ и додао да је школа „Душко Радовић“ једна од школа која се од самог почетка спровођења инклузивног образовања издвојила као пример добре праксе у раду са децом са сметњама у развоју и другом децом из осетљивих и маргинализованих група. Она непрекидно ради на дограђивању својих капацитета, учећи друге и учећи од других. Отворила је врата родитељима, демонстрира своје активности наставницима из других школа, представницима НВО, међународним организацијама, заштитнику грађана. Због тога смо је прогласили тзв. модел школом за инклузивно образовање и чланицом мреже подршке инклузивном образовању. Тимски рад у школи, сарадња са свима који могу да пруже подршку детету, развијање и примена разносврсних идеја, индивидуални приступ сваком детету, говоре о њиховој посвећености и показују да школа може да буде центар локалне заједнице.


 

Погледајте снимке које је
забележио "Тањуг":


Видео 1

Видео 2

Видео 3

Видео 4

                                                              

 


 

Јудита Рајхенберг (Judita Reichenberg), директорка канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији честитала је Министарству просвете, науке и технолошког развоја и образовном систему у целини на напретку који је постигнут у последњих неколико година на пољу остваривања права деце на образовање и то посебно деце из осетљивих група – ромске деце и деце са сметњама у развоју. „Све ово“, истакала је „омогућено je изменом правног оквира, али и јачањем капацитета школа за примену нових законских решења.“


 

 


 
 
Основна школа "Душко Радовић" демонстрирала је како се правни оквир за Инклузивно образовање примењује у пракси. Делегацији се придружио Министар просвете, науке и технолошког развоја, господин Жарко Обрадовић. Делегације је разговарала са ученицима, међу којима су и деца са сметњама у развоју, инвалидитетом и Ромска деца, а која су укључена у редовни образовни систем. Представници школе су са делегацијом поделили своје искуство у имплементацији конкретних мера превенције насиља, које су развијане у пратнерству са УНИЦЕФ-ом и Министарством просвете, науке и технолошког развоја.











 



Пројекат Наша Школа (nasaskola.rs) © Академија Филиповић
Нека права задржана. Администратори школа су одговорни за објављени садржај