Новинарска секција - Народни музеј у Београду

Датум: 05. Februar 2014 00:15 Категорија: Новости

 
У четвртак, 30. јануара 2014. године, ученици 73, 82, 83 и 84 одељења заједно са својим наставницима српског језика и члановима новинарске секције посетили су Народни музеј у Београду.

 
СЛИКЕ

 



Изложбом "ЗАВЕТИ И ПОРУКЕ. СТЕФАН НЕМАЊА - ДЕВЕТ ВЕКОВA" Народни музеј у Београду обележава годишњицу рођења Стефана Немање, родоначелника лозе Немањића и утемељивача српске средњовековне државе. Изложба подразумева најлепша дела уметности и заната средњовековне Србије.

 
У оквиру овог изузетног јубилеја српске културе Народни музеј је изложио Јеванђеље хумског кнеза Мирослава, брата рашког великог жупана Стефана Немање, познато као Мирослављево јеванђеље, које је најстарији српски илустровани ћирилични рукопис.

 
Такође, у холу на првом спрату музеја постављена је Грчка керамика са Црног мора, колекција грчких ваза из периода од 9. до 3. века п.н.е. Ова посета Народном музеју пружила нам је прилику да се упознамо и са сликарством Јована Бјелића. Он је један од најзначајнијих сликара у периоду између два светска рата у Србији, а избор од 38 његових слика на најбољи начин представља овог значајног уметника.



Пројекат Наша Школа (nasaskola.rs) © Академија Филиповић
Нека права задржана. Администратори школа су одговорни за објављени садржај